fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvorena izložba Evrovizion. Crossing stories and spaces

Performans Ivane Ivković otvorio izložbu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
Piše: Marija Milić

27. November 2021

Izložba Evrovizion. Crossing stories and spaces otvorena je juče u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, performansom Ivane Ivković, Monument: Bez izgubljenih.

Ova izložba jedan je od prvih projekata u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture za 2022. godinu.

Izložba se bavi idejom Evropskog identiteta i društvno-političkom situacijom. Takođe, u fokus stavlja marginalizovane kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope.

Četrnaest umetnika, umetnica i umetničkih grupa novosadskoj publici predstavilo je svoje radove. Pored performansa Ivane Ivković, radove su predstavili: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Izložbu su otvorili kustoskinja Sanja Kojić Mladenov, direktorka MSUV Branislava Sekulić i direktor Goethe – Instituta u Srbiji Frank Bauman, koji su pozdravili sve posetioce.

Na samom početku, izložba je trebalo da bude klasična putujuća, međutim, kustoskinje su želele da ukažu na teritoriju koju smatraju značajnom, ali je na mnogim međunarodnim izložbama prilično skrajnuta. „Naš cilj je da ukažemo na ovu scenu i pokrenemo dijalog. Kako nam je ideja bila da tu vrstu drugosti, marginalizacije, prikažemo i pođemo iz pozicije koja nije centralna, želimo da promenimo način funkcionisanja klasičnih putujućih izložbi“, istakla je kustoskinja Sanja Kojić Mladenov.

Kokreativni projekat na dvanaest lokacija na koje ova izložba ide tokom narednih sedam godina, svaki put menja izložbu u osnovi. Nakon sedam godina izložba će doći u Berlin, a to će biti prilika da se vidi drugačija Evropa, rekla je kustoskinja Sanja.

Nakon obraćanja publici, usledio je preformans Monument: Bez izgubljenih, umetnice Ivane Ivković. Njen projekat tiče se rodnih uloga, raspodela moći i odnosa maskulinih/femininih identiteta iz pozicije žene.

Ivana već šest godina radi na ovom projektu, tačnije, 2016. godine na Oktobarskom salonu počela je da radi sa muškim telom kao elementom senzualnosti, ranjivosti i osetljivosti.

„Pokušavam da na jedan drugačiji pogled na muškarca, ogoljenog, pokrenem priču o senzitivnosti muškaraca koja i nije tako bliska nama. Takođe i da promenim percepciju žene koja je uglavnom ta, naviknuta kroz istoriju umetnosti, da bude gola i izložena.“

Odnos prema golom muškom telu u gradovima poput Beča i Berlina je potpuno drugačiji, govori nam umetnica i dodaje da ovi radovi funkcionišu kao ogledalo naše lične senzualnosti i seksualnosti, što može da pokaže u kom je stanju društvo u kom živimo, kao i šta su njegovi tabui.

Novina u Novom Sadu je što pored većinski muške polulacija postoji i jedna žena, što naglašava još veću fluidnost identiteta.

„Ovo o čemu su ovi radovi nije samo borba za jednakost, to je borba za oslobađanje pojedinca, ko god on bio“, naglašava Ivana.

Umetnica je pomenula i osećaj stida sa kojim se svi mi svakodnevno nosimo, ne samo u pogledu našeg intimnog života, već i posla ili bilo kojih odluka u životu.

„Jako je bitno osvestiti stid, to je ona prva impulsivna reakcija, da se on ne bi prenosio. Mislim da je rad na sebi jedino što je nama ostalo u društvu u kom živimo, u tom smislu svaki pojedinac ima odgovornost da se elementarno bavi sobom“, zaključuje ona.

Ono što je interesantno je da većina muškaraca nisu performeri, već statisti, tako da i oni prolaze kroz jedan društveni eksperiment. Izloženi, oni imaju svoj pogled ka publici, tako da i publika postaje učesnik rada jer se isto tako, oseća jednako izloženo.

Izložba Evrovizion. Crossing stories and spaces otvorena je do 27. 02. 2022. godine.

Autor fotografija: Marko Ercegović, MSUV

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *