fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvorena izložba Momentum u Galeriji FLU

Otvorena grupna izložba crteža četiri studentkinje master diplomskih studija Fakulteta likovne umetnosti

8. August 2019

Grupna izložba crteža pod nazivom ,,Momentum’’ četiri studentkinje master diplomskih studija Fakulteta likovne umetnosti, Dunja Ćorlomanović, Nina Jeftić, Ivana Kucina i Sara Milojević svečano je otvorena 6. avgusta u 19 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti.

Ove četiri mlade umetnice izabrale su crtež kao zajednički motiv svog predstavljanja, jer im tehnika omogućava likovna eksperimentisanja i psihološka preispitivanja.

Dunja Ćorlomanović koristi se tehnikom tuša i pera, njen crtački proces i svakodnevno stvaranje postaju sredstva izražavanja emocija i osećanja. Nešto što odlikuje njenu umetnost je spoj nežnog i hrabrog, koje jedno pored drugog naizgled stoji kao međusobna antiteza.

Radovi Ivane Kucine predstavljaju pokretne poetske slike, koje nastaju brzo i intuitivno, a koje su u povezanosti linija i pokreta. Animacija ,,Preobražaj’’ je organski proistekla iz ovog procesa. U ovom radu crtež je pokrenut, različiti motivi se prelivaju i teku tokom misli.

Procesom perforacije Sara Milojević površinu pretvara u tačke, koje svojim isprepletanim kretanjima kreiraju crteže, kojima se vizuelno i metaforično evocira taktilna kora drveta (celokupan naziv radova jeste ,,Kora’’). Svet koji opisuju crteži je subjektivni doživljaj istog sveta u kome se čovek oseća kao stranac. Ovu ugroženost simboliše drvo odnosno kora kao produkt razvoja napretka i ostatak prošlog života.

Nina Jeftić linearnim, poluautomatskim crtežima na ekspresivan način parafrazira i prikazuje simbole i motive iz antičke umetnosti, koji poseduju snažnu energiju. Kroz svoj rad bavi se ekspresijom linije i međuljudskim odnosima. Svaki crtež postaje mikro-narativ koji u svojoj srži sažima probleme muško-ženskih odnosa, poput zapisa u dnevniku ispituje problematiku i uloge žene kao simbola feminističke ideologije i pokušava da uhvati poetiku žene kao lirskog subjekta. Žena kao ratnik, kao objekat obožavanja, žena kao potčinjeni.

Ovom prilikom pitali smo ove četiri mlade umetnice kako je došlo do saradnje, o temi izložbe i koliko je bitna promocija ženskog stvaralaštva.

Kako je došlo do zajedničke saradnje? Koji motiv i/ili ideja spajaju vaše radove?

Dunja Ćorlomanović:  Mi se jako dugo družimo. Inače se na Akademiji ljudi dosta druže i razmenjuju mišljenja, iskustva, teme, ideje… Ono što je za sve četiri zajedničko je crtačka strast. Volimo da koristimo crtež u razne svrhe: preispitivanja, dnevnika, upoznavanja sveta, sebe, okoline… Naši motivi su iz biljnog, životinjskog i ljudskog sveta – odnosno celokupne prirode. Tražimo jednostavnost i emociju u crtačkom izrazu, u liniji i teksturi.

Zašto mislite da je važno prepoznavanje momenta, što je zapravo i tema izložbe?

Nina Jeftić: Crtež je najkonkretniji i najdirektniji način vizuelne komunikacije, za razliku od slike koja je jako složena. Crtež je jednostavan i vrlo lako komunicira sa ljudima, najlakše prenosi tu emociju koju smo želele. Taj momenat (momentum) kada se desi je jako bitan, brzo prepozna kada je crtež iskren, a kada je neiskren. Čim se uhvati ta iskra ideje stvaranja i iskrenosti je zapravo taj ,,momentum’’

Dunja: I još jedna stvar: crtež je vrlo životna stvar – nema tu premišljanja ,,e sad ću da sednem i da crtam’’, već to spontano radiš gde god da se nađeš – u kafani, napolju, uveče pred spavanje…

Nina: Svuda moraš da zapisuješ svoje emocije, to je ono što je za nas karakteristično – da je dnevnik neka vrsta intimnog dnevnika.

Koliko smatrate bitnom promociju ženskog stvaralaštva?

Sara Milojević: Nismo feministički nastrojene,  život na Akademiji  nas je povezao i naučio da ne delimo umetnost na mušku i žensku.

Nina: Mada sama izložba sama po sebi ima neku notu prefinjenosti, odnosno ženskog senzibiliteta.

Šta vas inspiriše, da li postoji neki motiv koji na vas posebno utiče?

Ivana Kucina: Intimna osećanja i lični doživljaj sveta najviše.

Kakva je trenutno pozicija mladih umetnika?

Sara Milojević: Mislim da je ovaj trenutak u redu za mlade umetnike, ali da mora mnogo da se radi i da se dosta afirmišeš kao umetnik da bi onda mogao da predstaviš pravog sebe, treba biti iskren i istrajan u tome i onda ćeš uspeti.

Izložba ,,Momentum” trajaće do 19. avgusta, u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *