fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Oživljavanje slovenskih božanstava – promocija knjga Ketrin Arden

Iako je pobegla od ruske zime na Havaje, tamo je započela svoju prvu knjigu, kroz koju se vratila u Rusiju.

10. April 2019

Zahvaljujući organizovanosti i brzoj reakciji izdavačke kuće Dibidus, Ketrin Arden, autorka poznate trilogije “Zimske večeri”, posetila je Beograd i u Poletu održala promociju svoje trilogije, s naglaskom na izlazak poslednje knjige “Veštičina zima”.

Ova američka autorka je svoj fantastični svet smestila u srednjevekovnu Rusiju, a u priču je, osim likova svoje mašte, smestila i stvarne istorijske likove kao i mnoga bića ruske mitologije, te je tako uspela u kreiranju bajkovite priče koja je brzo dostigla planetarnu poularnost.

Da istinski dočara slovensku dušu kroz svoje knjige uspela je, kako sama kaže, zahvaljujući tome što je nakon srednje škole provela godinu dana u Moskvi i tamo iskusila standardne momente slovenskog života, poput pijenja i roštiljanja u parku. Diplomirala je ruski i francuski jezik, te je bilo prosto nemoguće da ne upliva više u ruski folklor i njegove bajke.

Iako je pobegla od ruske zime na Havaje, tamo je započela svoju prvu knjigu, kroz koju se vratila u Rusiju.

Autorka je na promociji bila ono što svaki čitalac može da poželi pri susretu sa svojim omiljenim piscem – otvorena i raspoložena za razgovor sa svojim čitaocima. U svom skromnom pristupu, izvinjavala se ako previše priča, ali je njenu priču publika dočekala sa oduševljenjem, te tako saznala ne samo kakvi su bili njeni počeci kao pisca i pronalazak izdavača, već i koje ruske bajke su joj bile inspiracija za radnju sopstvene knjige i kako je došlo do kreiranja određenih likova.

„Dok sam živela na Havajima, na farmi pored naše živela je ruska porodica iz Ukrajine i imali su ćerku koja se zvala Vasilisa. Ona je bila jedno neustrašivo dete i pomislila sam kako bi mogla da bude u knjizi”, objasnila je Ketrin Arden govoreći o kreiranju glavne junakinje svoje priče.

Najveće interesovanje je vladalo za lik Moroska, boga zime i smrti, koji je, zahvaljujući svojoj kompleksnosti, čitaocima bio izuzetno interesantan, što se odrazilo i na deo večeri u kojem je Ketrin dobijala pitanja od čitalaca.

„Prvo je bio černobog, zatim Morosko, pa na kraju Deda Mraz. Bilo mi je fascinantno kako se vremenom došlo od boga smrti do Deda Mraza”, rekla je Ketrin objašnjavajući svoju fascinaciju ovim mitološkim likom i dodala: “Mogla sam da ga zamislim kao starca s bradom, ali nisam želela. Htela sam da bude zgodan. Da vi možete da živite večno, šta biste od ta dva odabrali?”

Nakon zvaničnog dela promocije i kasnijeg razgovora za čitaocima, autorka je potpisivala knjige, ne propuštajući priliku da sa svakim čitaocem porazgovara nekoliko minuta, pritom se iskreno interesujući za razgovore koje vodi.

Ono što je na ovoj promociji najavljeno je to da će Dibidus da prevodi i naredne knjige, koje Ketrin trenutno piše. Kao odgovor na pitanje na čemu trenutno radi, odgovorila je: “Pišem serijal horor priča za decu. Deca obožavaju da budu uplašena!” Prva od ovih knjiga, pod nazivom “Small spaces”, već je objavljena u Americi, a trebalo bi da ih bude ukupno četiri.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Preporučeni tekstovi

1236 dana bez presude

1236 dana bez presude

Na društvenim mrežama pokrenuta kampanja podrške za Milenu Radulović i 14 devojaka koje i dalje čekaju presudu

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *