fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Šta nam donosi peti Rok kamp za devojčice?

Sa Katarinom Mitić, koordinatorkom ovogodišnjeg Rok kampa, o novitetima i promenama koje možemo da očekujemo od petog izdanja

2. August 2021

Bliži se datum kada će po peti put biti održan Rok kamp za devojčice. Od 9. do 22. avgusta devojčice očekuju mentorski programi sviranja različitih instrumenata, edukativne radionice, upoznavanje sa muzičkom industrijom i sedam dana druženja. Međutim, ova godina uvela je i određene novine u načinu organizacije i održavanju ovog izdanja Rok kampa koji će, za razliku od prethodnih godina, biti realizovan u tri različita grada. Video snimak umesto nastupa je još jedna od promena, a pitali smo Katarinu Mitić, ovogodišnju koordinatorku programa, koje još specifičnosti možemo očekivati od petog Rok kampa za devojčice.

Fotografija: Zorana Milovanović

Šta je drugačije na ovom Kampu u odnosu na prethodne godine?

Katarina Mitić: Ove godine je po prvi put naš format malo promenjen i prilagođen usled situacije koja možda više i nije toliko nova, ali za sve nas u timu je organizacija bila drugačija. Dugo smo razmišljali kako da naš projekat prilagodimo ovome što se trenutno dešava, pa smo rešili da po prvi put ove godine kamp, umesto u jednom gradu u Srbiji, održimo u tri grada i glavna razlika je, zapravo, u tome što će devojčice imati priliku da dolaze na dnevne radionice. One neće, kao prethodnih godina, spavati 7 dana sa nama u kampu i nećemo boraviti zajedno 24 sata. To je neka naša vrsta predostrožnosti, jer, kad radite projekte sa decom, ta predostrožnost je, čini mi se, na tri puta većem nivou jer je stepen rizika uvek veći. Hteli smo da, uz poštovanje protivepidemijskih mera, po našim standardima organizujemo maksimalno bezbedan kamp, ali da to, naravno, ne umanji njegovu vrednost i kvalitet.

Kamp će, kako si navela, biti održan u tri grada. O kojim gradovima je reč i zbog čega ste baš njih odabrali?

Kamp će biti realizovani u Užicu, Nišu i Zrenjaninu. Praveći logičku mapu u našim glavama, potrudili smo se da obuhvatimo Vojvodinu, da se približimo i Centralnoj Srbiji, a da Niš bude mesto koje će Rok kamp približiti devojčicama s juga. Ove godine su nam zbog toga bile potrebne i tri ekipe, što za organizacioni tim znači tri puta više posla, ali to radimo sa radošću i iskreno se nadamo dobrom rezultatu.

Ranijih godina ste primali 30 devojčica. Da li je ove godine taj broj redukovan?

Broj je isti, samo je podeljen na tri grada, kako bismo izbegli velika okupljanja, jer kad dođemo sa ekipom, bude nas preko 50. Ove godine će biti desetak devojčica u svakom od navedenih gradova i po jedan mentorski tim, koji čini 5 mentorki – po jedna mentorka za svaki instrument i jedna za produkciju i snimanje zvuka.

Ko su mentorke ove godine?

To su Selena Simić, vođa mentorskog tima, kao i prethodnih godina, Tijana Milivojević, Aleksandra Stamenković, Nevena Ilić, Sara Nikolić, Nađa Vračarić, Isidora Jerić, Sanja Rakić, Biljana Šunjka, Marija Nikolić, Marija Lazić, Marija Kovačina, Mila Veljić.

A da li se nešto razlikuje u pogledu sadržaja, ako govorimo o radionicama?

Razlika je u tome što će taj edukativni deo biti realizovan onlajn, i to će se dešavati od ponedeljka do srede, dok će od četvrtka do nedelje uživo biti realizovane dnevne radionice. Koordinatorka tog programa je Milica Crkvenjakov, eksterna saradnica Femix tima. Sa Milicom smo sarađivali već na nekoliko projekata, a ljudima je možda poznata i po svojim projektima – Draga devojčice i Roditelji gejmera. Ona će voditi edukativni deo, a pored toga, imaćemo i muzički segment radionica, potrudićemo se da devojčice upoznamo sa muzičarkama sa domaće scene, kao i sa radijskim urednicama i voditeljkama jer želimo da im približimo muzičku industriju iz neke realne perspektive.

Da li je blizina mesta stanovanja u odnosu na blizinu Užica, Zrenjanina i Niša uticala na ovogodišnju selekciju zainteresovanih devojčica?

Verovatno da mnoge od njih koje nemaju nikoga u ovim gradovima ili ne žive blizu ove godine nisu mogle da učestvuju u Kampu. S druge strane, deci koja su u okolini ovih gradova smo nikad pristupačniji. Ipak mislimo da smo na ovaj način dale i neku vrstu izbora devojčicama širom Srbije, a za samu selekciju su važili uslovi kao i do sada – muzičko predznanje nije bilo potrebno, a sticajem okolnosti, ovogodišnji Kamp će pohađati devojčice različitog uzrasta i interesovanja. Ta selekcija je uvek „najgori“ deo jer se uvek prijave sjajna deca, pa moramo da napravimo balans. Dešava se i da procenimo da neka devojčica nije spremna, ali je onda posavetujemo da se prijavi sledeće godine, što se uglavnom i desi. Zaista nam je u interesu da niko ne bude oštećen prilikom procesa selekcije.

Da li možemo reći da je onda ovakvo održavanje Kampa nešto što doprinosi decentralizaciji?

Apsolutno! To možda možemo da ubrojimo u tri najvažnije stvari. Nama bi, kao organizacionom timu, najlakše bilo da Kamp organizujemo u Beogradu, u kome i radimo i živimo, ali to stvarno nije ideja. Ideja je upravo da dođemo u neka druga mesta, čak i u manje gradove od ovih u koje idemo ove godine i da dopremo do dece koja nemaju ni prilike, ni šanse da se oprobaju u sviranju nekog od instrumenata, ili, generalno, u stvaranju muzike, da vide da li je to uopšte za njih i da, ako im se svidi, nastave time da se bave.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da kamp traje sedam dana, koliki je napredak devojčica koje ga pohađaju?

Ono objektivno što mogu da kažem je da mi vidimo napredak tih devojčica ne samo u sviranju, nego i u njihovoj promeni ponašanja. Imamo situacije gde nam često dođu introvertne devojčice koje su potpuno zatvorene i koje okolina ili društvo nisu prepoznali na pravi način, ali transformacija tih devojčica od prvog do poslednjeg dana je neverovatna. Nama se kasnije javljaju roditelji sa komentarima kako to nije isto dete, da je otvorenije i spremnije za mnoge stvari za koje do tada nije bilo. To su stvari koje nemaju veze isključivo sa muzikom i posebno nas raduje što nas muzika jeste spojila i što je to neka nit koja nas vodi, ali se trudimo da kroz kamp devojčicama pružimo mnogo više od toga.

To onda znači da pratite njihov rad i posle kampa?

Tako je. Mi smo sa njima stalno u kontaktu. Po prvi put prošle godine je broj nastupa bio smanjen i uglavnom smo ih realizovali onlajn, ali trudimo se da im tokom cele godine organizujemo prilike da nastupaju, da se okupe i da vežbaju. Tokom Exit-a 2019. godine devojčice su sva četiri dana nastupale, što nije mala stvar, jer su imale priliku da sviraju na svom stejdžu, dok, na primer, The Cure svira na drugom. Zaista, naš projekat ne traje sedam dana, već tokom cele godine, pa i duže od toga. One ostaju u kontaktu, nastavljaju da se bave muzikom, neke i ne nastave, ali taj kontakt traje i to je nešto što me takođe posebno raduje.

Da li ste, imajući u vidu prethodnu godinu, održali partnerstva na ovom projektu ili i tu ima novina?

Mogu da kažem da imamo sreće što projekat Femix već dugo godina kontinuirano podržava nekoliko inostranih fondova koji se zalažu za feminizam, edukaciju mladih i koji su prepoznali ovaj projekat kao važan, ne samo za Srbiju, već i za region, jer ovo i jeste prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope (to su fondovi Mama Cash i Frida). Tu je i Ministarstvo kulture i informisanja, čiju podršku imamo već nekoliko godina. Pored toga, ove godine po prvi put imamo podršku UNESCO međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, kao i fonda  Schüler Helfen Leben (SHL) na šta smo dodatno ponosni. Podrška koju imamo nije se smanjila, čak i na lokalu imamo partnere koji nas podržavaju godinama – volela bih da pomenem Anđele kolače i Koka Kolu, koji devojčicama iz godine u godinu obezbeđuju zdrave obroke, užinu i vodu. Takođe bih pomenula naše saradnike – Proto radionicu bez kojih naš brending ne bi bio to što jeste i koji su bezuslovno tu, i kao prijatelji i kao podrška. Ove godine tu je i velika podrška gradova koje posećujemo, pa bih pomenula Kulturni centar Zrenjanin, muzičku školu „Vojislav Lale Stefanović” iz Užica i Voice muzičku radionicu iz Niša. Medijski prijatelji ove godine su Balkanrock, Headliner magazin i na našu veliku radost Oblakoder magazin (smeh). Lepo je što sada imamo već tradicionalnu podršku nekih pojedinaca, organizacija, medija i institucija, ali i što svake godine dođemo do nekih novih ljudi sa kojima dođe do obostranog prepoznavanja i podrške. 

Iako je malo nezahvalno da u ovom trenutku pričamo o planovima za budućnost, da li imate ambiciju da ovo možda postane regionalni Kamp?

Da, ali ne da ovaj naš Kamp postane regionalni, već da pomognemo sličnim udruženjima u regionu da započnu nešto svoje i da tu budemo kao neka vrsta podrške i mentorskog tima, kao i da ukažemo na alate koji će im koristiti za pokretanje istih ili sličnih projekata. To ne isključuje mogućnost da u nekom trenutku i mi, u okviru našeg Kampa, imamo gostovanje devojčica i mentorki iz zemalja regiona, kao i da ta razmena bude obrnuta – da i devojčice i mentorke iz Srbije gostuju u drugim zemljama. Mi smo se i zahuktali ka tom pravcu, ali nas je korona malo usporila u svemu tome. Ipak, osajemo pri toj ideji i nastavljamo istim pravcem.

Koja su tvoja očekivanja od ovogodišnjeg Kampa?

Bezbednost je prva stvar koja mi je na pameti i stvarno želim da svi budemo zdravi, veseli, dobro raspoloženi i da izvučemo maksimum iz ove godine. Svima nam mnogo nedostaje i druženje i sviranje i zbog toga mislim da će ovogodišnje izdanje biti posebno.

Fotografije: Aleksandra Ignjatović

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *