fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Svedočenja studentkinja i studenata arhitekture dovela do reagovanja nadležnih

Onlajn „ispovesti" podstakle prijavljivanje slučajeva polne diskriminacije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

7. June 2022

U subotu, 4. juna, na Instagramu se pojavio anoniman profil na kome su podeljeni rezultati ankete pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali prof. Parežanina”.

Samo jedan student, kao što se to vidi iz prošlosti, nije dovoljan da bi se izborio, moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak, ako se ispostavi da je to pravedno, kao i da pokušamo da stvorimo bezbedniji prostor za buduću generaciju studenata. Iako ne uspemo da promenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reaguju i da se ne boje da prijave uznemiravanje“, navodi se u opisu pomenute ankete koju je, za nepuna 4 dana, popunilo 722 bivših i sadašnjih studentkinja i studenata arhitekture.

U odgovorima je 38,8% ispitanika, odnosno, čak 277 njih izjavilo kako su imali iskustvo gde se profesor prema njima poneo neprimereno, dok 77,9% poznaje osobu koja je imala iskustvo da se profesor poneo neprimereno prema njoj.

Pohotno gledanje studentkinja, dodirivanje za ruku, rame, gde uopšte nije potrebno i time čini da se osećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine, kada je predavanje bilo onlajn, podelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem – polni organi muškaraca i žena“, navodi se u jednom od odgovora, a nemali broj komentara odnosi se na to da profesor konzumira alkohol tokom trajanja nastave ili održava predavanja u već alkoholisanom stanju.

Kako adminka profila anketa_arh.bg na Instagramu navodi, ovaj način pokretanja teme se pokazao kao vrlo delotvoran.

Pružena je mogućnost da se studenti jave anonimno, a takođe je preko Instagrama lako doći i do bivših studenata“, kaže osoba koja stoji iza profila. Upitana zbog čega se u anketi navodi da jedan student, kao što se to vidi iz prošlosti, nije dovoljan da bi se izborio, adminka odgovara:

U prošlosti je bilo prijava koje su bile ignorisane zato što je lako zataškati nešto što zna samo jedna osoba. Znala sam da je naša moć u našem broju i da ne mogu tako lako da izignorišu masu nas“, navodi ona.

Njena tvrdnja poklapa se i sa jednim od komentara u kome student navodi kako svake godine na e-studentu studenti popunjavaju anketu o profesorima i asistentima, te da je prilikom ocenjivanja bilo pokušaja da se ukaže na probleme sa pojedinim profesorima. Međutim, dekan fakulteta tvrdi da do pojave Instagram profila nije imao saznanja o ovakvim dešavanjima na fakultetu.

U saopštenju objavljenom na internet stranici, uprava fakulteta apelovala je na sve koji se osećaju ugroženo da se obrate poverenici za ravnopravnost Vesni Mulić i, prema rečima dekana Vladimira Lojanice, prvi put je juče u 16 sati stigla prijava na adresu poverenika fakulteta. On je, takođe, izjavio i da to nije jedina prijava koja je stigla, kao i da fakultet sada ima otvoren put da postupi po službenoj dužnosti.

Uprava fakulteta do sada je donela Odluku da sve ispitne i druge obaveze na predmetima koje vode nastavnici uže naučne oblasti Vizuelne komunikacije i arhitektonska grafika u junskom roku školske 2021-2022 godine, preuzima Komisija Departmana za arhitekturu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet, a, na sopstvenu inicijativu, Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 Oglasilo se i Strukovno udruženje „Žensko arhitektonsko društvo”:

Kao Udruženje želimo na svaki način da se uključimo u rešavanje ovog pitanja, pre svega pozivom i podrškom Arhitektonskom fakultetu da ispita situaciju i proceni kako da ubuduće zaštitimo mlade žene, buduće arhitekte. Smatramo ove događaje velikim udarcem za ugled našeg Fakulteta, zato želimo odlučno da pružimo našu podršku i pomoć u uspostavljanju mehanizama i institucija koje osiguravaju bezbednost svih studentkinja i studenata“, navodi se, između ostalog, u saopštenju ŽAD-a.

Dobili smo veliku podršku od studenata FDU-a i FPN-a, kao i studenata kolega iz Niša. Dobili smo podršku nekoliko arhitektonskih biroa i ŽAD-a. Meni lično je najviše značila poruka podrške koju sam dobila od jednog asistenta sa našeg fakulteta koji je rekao da će zvati telefonom i pričati sa kolegama o ovome“, navodi adminka profila anketa_arh.bg.

Ona ističe i da se u medijima pojavila dezinformacija, za koju se nada da neće naškoditi celom procesu:

Što se tiče medija koji me nisu kontaktirali, a pokrivaju temu, u dnevnom listu ALO je danas izašla naslovna strana o jednom asistentu poznatom pod pseudonimom Pijanista. Pored profesora o kome je anketa, stizale su žalbe i ispovesti u vezi sa drugim predavačima, među kojima je i Pijanista. Pripisana mu je priča koja nije o njemu i stavljen je na naslovnu stranu. Ne branimo ga od optužbi koje smo dobili sa ankete, već od stvarno laži. Ne želimo da nam zbog ovakvog ispada medija (koji je valjda proizvod lenjosti novinara da se upute dublje) padne cela stvar“, zaključuje ona.

Kada je o daljim koracima reč, adminka govori da su u postupak uključeni tužilaštvo i policija, ali i da studenti očekuju da dotični profesor bude udaljen sa fakulteta. „Svojevremeno ćemo se baviti ostalim pomenutim predavačima, jednim po jednim“, izričita je ona.

Redakcija Oblakodera probala je da stupi u kontakt i sa dekanom Arhitektonskog fakulteta, ali do momenta objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *