fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Talibani zabranjuju ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu

Najnovija odluka predstavlja dalji udar na prava devojaka i žena pod vlašću talibana u Avganistanu

21. December 2022

Ženama je 20. decembra zabranjen pristup privatnim i javnim univerzitetima u Avganistanu, rekao je u utorak portparol talibanske vlade. U pismu, koje je potvrdio portparol ministarstva visokog obrazovanja, naloženo je avganistanskim javnim i privatnim univerzitetima da odmah obustave pristup studentkinjama, u skladu sa odlukom kabineta. Odluka je objavljena nakon sastanka talibanske vlade.

Najnovija odluka predstavlja dalji udar na prava devojaka i žena pod vlašću talibana u Avganistanu. Pre tri meseca, hiljade devojaka i žena polagale su prijemne ispite širom Avganistana. Ali nametnuta su široka ograničenja na predmete koje bi mogle da izučavaju – a zabranjene su im veterinarska nauka, tehnički predmeti, ekonomija i poljoprivreda, a i novinarstvo im je ozbiljno ograničeno.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, univerziteti imaju podeljene učionice i ulaze za muškarce i žene. Studentkinjama mogu da predaju samo profesorke ili stariji profesori. Vlasti su u novembru zabranile ženama da ulaze u parkove u glavnom gradu Kabulu, tvrdeći da se tamo ne poštuju islamski zakoni.

Kako je u oktobru pisao Radio Slobodna Evropa, talibani su naredili muškim nastavnicima i srednjoškolcima u južnoj provinciji Kandahar da potpišu pismeno obećanje da će se pridržavati ekstremističkog tumačenja islamskog šerijatskog zakona te militantne grupe. To uključuje poštovanje strogog talibanskog kodeksa oblačenja za muškarce – puštanje brade, nošenje turbana ili islamske kape i nošenje pirhan tumbana, tradicionalne široke košulje i pantalona uobičajenih u ruralnom Avganistanu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *