fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

U mojim snovima živiš: izložba Marije Radulović i Tine Danilović

Ideja postavke je da predstavi sličnost u fizičkom, a različitost u slikarskom pravcu sestara bliznakinja.

5. June 2019

Samostalnu izložbu Marije Radulović i Tine Danilović U mojim snovima živiš beogradska publika bila je u prici da vidi krajem maja u galeriji O3ONE. Ideja postavke je da predstavi sličnost u fizičkom, a različitost u slikarskom pravcu sestara bliznakinja.

Marija Radulović je diplomirala na odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti, a Tina Danilović na odseku za zidno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti. Posmatrajući izložbu U mojim snovima živiš lako se uviđa raznolikost i različitost kada je reč izboru boja, oblika i stila. Za Oblakoder magazin su govorile o inspiraciji, motivaciji i konceptu postavke u galeriji O3ONE.

Kako je nastala ideja za ovu izložbu?

Tina: Ideja je nastala kao želja da se uporedi slikarstvo bliznakinja, tačnije, da nas dve iste radimo različito. To je početno bila ideja, ali ne jedna protiv druge nego nas dve protiv svih.

Marija: Nastala je tako što je to, samo po sebi, super ideja – bliznakinje slikarke.

Koji je likovni pravac bio izvorno dominantan u vašem slikarstvu i da li se on menjao sa godinama?

Tina: Kod mene je sve bilo postepeno, po propisu. Od samog učenja slikanja i crtanja, preko studiranja, pa do krajnjeg produkta, u ovom slučaju – slika. U početku su to bili tonski radovi, (rađeni po predlošcima nekih fotografija) pa su polako boje nalazile svoje mesto. Sada slikam punim kolorom, totalno slobodno iz svoje mašte. Iz mašte izvlačim ama baš sve i nikada mi ne zafali ideja.

Uvek me je privlačila figuracija, a apstrakciju ne podnosim.

Marija: Sve Pikasove faze su uticale na moj pravac – dinamičan crtež, kolorit, atmosfera večnog osmeha u životu takvog slikara.

Šta se krije iza naziva vaše izložbe?

Marija: Iza naziva izložbe se krije želja, odnosno, težnja života da bude zanimljiv, kao što san nekada ume da bude. Kada maštamo mi mismo prisutni i tada se stvara svet koji podseća na san.

Šta je bila vaša inspiracija?

Tina: Za mene ne postoji termin inspiracija. To su izmislili neradnici. Kada voliš ono što radiš inspiracija uvek postoji. Za Mariju i mene jedino je nedostatak vremena problema. Bilo bi sjajno kada bismo imale svo vreme ovoga sveta da budemo prave slikarke i u svom ateljeu slikamo po ceo dan.

Marija: Kada radiš ono što voliš inspiracija uvek postoji. Svakako mislim da inspirišemo jedna drugu.

Koji su dominantni motivi na tvojim slikama i zašto?

Tina: Trenutno dominiraju ženski likovi, mada poenta nije u muškarcu ili ženi ili životinji. Inspirišu me ljudske osobine ili osobine životinja koje beležim i pronalazim u svakodnevnom životu. Sve primećujem i čini mi se da mogu da shvatim ko je kakva osoba. Prosto je mnogo zanimljivo jednostavno beležiti svet koji nas okružuje, jer tu ima svega i svačega.

Tvoja paleta boja je raznovrsna. Da li je boja povezana sa sadržajem slike ili pak unutrašnjim stanjem duše?

Marija: Život kao san podrazumeva raznovrsnost, nepredvidljivost… Na isti način bogatstvo kombinacija boja oslikava stanje duha koji kroz igru dolazi do željenog cilja, jer san je igra. On je tu, pa prođe.

Tako je i trenutak mog slikanja samo taj i neponovljiv, te zato teži da se uvek menja i bogati.”

Marijin i Tinin Instagram:

Tina Danilović : tinolina_art

Marija Radulović : marijaradulovic__

Autorka teksta i fotografija: Tatjana Sedlaček

Preporučeni tekstovi

Svetski dan laboratorijskih životinja

Svetski dan laboratorijskih životinja

Kako bi se okončale patnje životinja koje se koriste za testiranje u laboratorijama širom sveta od 1979. godine, svakog 24. aprila, obeležava se Svetski dan laboratorijskih životinja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *