fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Umesto odluke o dodeli nacionalne frekvencije, REM stupio u štrajk

Odluka o dodeli pete nacionalne televizijske frekvencije i dalje bez epiloga

14. December 2022

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) su 8. decembra, na hitno zakazanoj sednici, doneli odluku da obustave rad. Ta odluka je, prema zvaničnom saopštenju REM-a, podstaknuta ponovnim ispisivanjem grafita na zgradi u kojoj živi zamenik predsednika REM-a Milorad Vukašinović, a koji njegovo delovanje u tom regulatornom telu izjednačava sa simbolikom kukastog krsta.

Odluka o obustavi rada REM-a dodatno je, kako pojedini članovi Saveta ističu, pospešena prekidanjem emitovanja programa na 24 sata u Srbiji televizija N1 i Nova S, koje su to uradile „kako bi skrenule pažnju javnosti na to kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale”.

„Na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas je nacrtan kukasti krst, uz akronim REM. Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu  i pre nekoliko meseci. Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija”, navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je REM objavio 8. decembra.

Već sutradan, 9. decembra, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu identifikovali su osobu koja je nacrtala grafit, a kako prenosi rtv.rs, reč je o sedamdesetšestogodišnjem Novosađaninu.

Međutim, REM je nastavio da štrajkuje, odbijajući da donese odluku o tome kome će pripasti peta nacionalna televizijska frekvencija. Do sada, REM je krajem jula dodelio nacionalne frekvencije za četiri televizijske kuće koje su i ranije imale dozvolu za emitovanje na području cele Srbije – Pink, Happy, Prva i B92.

Olivera Zekić, predsednica REM-a, je 6. decembra izjavila da rok za dodelu pete frekvencije ne postoji i pozvala se na Zakon o elektronskim medijima. Sa druge strane, Judita Popović, članica REM-a, istakla je da je rok od 30 dana za izjašnjavanje REM-a definisan oglasom za dodelu frekvencije.

„Svega ovoga ne bi bilo da je REM svoje odluke donosio u zakonskom okviru i da je radio svoj posao. Umesto toga, potpuno se slažem da su se neki ljudi u REM uplašili svoje odgovornosti i odluke, ali u toj situaciji nemaju pravo na štrajk, već da rade i donesu odluku, ili da podnesu ostavke. Tako funkcioniše država”, rekao je direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović za televiziju N1. 

Generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Tamara Filipović Stevanović rekla je za Radio Slobodna Evropa da je odluka REM-a „izvrgavanje ruglu i zakona i etike” i ukazala da je sa strane NUNS-a iz ugla zakona sporna odluka o stupanju u štrajk.

„Ne možemo naći nikakvo pravno obrazloženje za ovu odluku, a vidim da se gospođa Olivera Zekić pozvala na pravo na štrajk. Pravo na štrajk postoji, ali za ljude koji su zaposleni u REM-u, a ja koliko znam članovi Saveta REM-a nemaju takvu vrstu ugovora o radu”, pojasnila je Filipović Stevanović.

Iz tog razloga, kako je navela, bi bilo neophodno da Savet REM-a da javnosti na uvid na osnovu kog zakona je doneo odluku o prekidu rada celokupne institucije.

I bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević takođe je izjavio za Danas da članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ne mogu da štrajkuju, jer kao javni funkcioneri nemaju na to pravo.

Ko će na kraju dobiti petu televizijsku nacionalnu frekvenciju, ali i da li će članovi Saveta REM-a snositi neku vrstu podledica zbog protivzakonitog stupanja u štrajk, ostaje da vidimo u danima koji slede.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *