fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Vidljivi podaci nevidljivog problema

Tribina „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh“ održana je u Impact Hub-u, sa naglaskom na uključivanje građana u prikupljanje i objavljivanje podataka o kvalitetu vazduha.
Piše: Marija Milić

16. January 2020

Magla? Ne, to je ipak vazduh nad Beogradom. Crveni alarm danima uznemiruje građane Srbije, a posebno Beograđane. Situacija je kulminirala 15. januara kada su objavljeni podaci da je ljubičasti alarm (najveći nivo zagađenosti vazduha) trenutno na snazi u našem glavnom gradu. AirVisual je, prema podacima o kvalitetu vazduha, Beograd svrstao na deveto mesto najzagađenijih gradova na planeti. Šta je uzrok tako velikoj zagađenosti vazduha? Na koji način građani mogu pomoći? Kako se zaštititi?

Najveći zagađivači vazduha, (30% ) jesu termoelektrane, zatim automobili, odnosno fosilno gorivo, Železara i individualna ložišta. Građani u ovoj situaciji mogu pomoći kroz različite građanske inicijative, a najpre tako što će smanjiti upotrebu štetnih materija koje mogu pogoršati situaciju. Stručnjaci savetuju da se što manje vremena provodi napolju, poželjno bi bilo da disajne puteve zaštitimo nekom tkaninom.

„Jedan od problema kod nas je što se ne radi detaljna analiza PM čestica. Pokazalo se da je najveći broj suspendovanih čestica sumpornog porekla. Kada se kaže čestica PM 2.5 to žnači da u tu grupu spadaju čestice oko 30 puta tanje od vlasi ljudske kose. Udisanjem tih čestica, one ne samo da se zadržavaju u plućima, već iz pluća iđu direktno u krvotok. Neka istraživanja su pokazala da su PM čestice nađene čak i u ljudskom mozgu. U okviru tih čestica mogu da se nađu hiljade raznih loših stvari poput teskih metala i  raznih kancerogenih supstanci. Čestice izgledaju kao neki mikro-žileti koji, kada nam prolaze kroz ćelije, ostavljaju sitne ranice, ali ako ih imate puno u organizmu, onda one mogu da naprave problem. Posledice toga su kumulativne“, navodi profesor Vladimir Đurđević, klimatolog.

Projekat „Vidljivi podaci za nevidljiv vazduh“ ima za cilj podizanje svesti o stanju vazduhu u našem okruženju. Reč je o projektu koji je baziran na principu građanske nauke kroz koju se širi značaj i poboljšava informisanost građana o važnosti teme zagađenja vazduha.

Kroz projekat je uspostavljena mreža građanskog merenja kvaliteta vazduha, koja trenutno broji više od 20 građana. Oni su učestvovali u sastavljanju mernih uređaja (Klimerko) preko kojih sada prate koncentracije zagađujućih materija, a prikupljene podatke dele na maker platformi. Podaci su otvoreni i dostupni svima u mašinski čitljivom formatu. Podatke možete pronaći na sajtu vazduhgradjanima.rs.

Klimatske promene su direktna pretnja za sve nas. Zajednickim snagama se moramo posvetiti smanjenju emisije štetnih gasova, zaštiti životne sredine. Ublažimo posledice zagađenja!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *