fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Vodič kroz Pančevo film festival

PAFF od 19. do 21. januara na više lokacija, a mi vas sprovodimo kroz ovogodišnji program

10. January 2024

Nakon četvorogodišnje pauze, na nekoliko lokacija u Pančevu, od 19. do 21. januara, biće održan Pančevo film festival.

Festival će u petak, 19. januara od 19h u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti film rumunskog reditelja Radua Žudea – Ne očekujte previše od kraja sveta (Do not expect too much from the end of the world). Pored filmskih ostvarenja, publika će pre projekcija imati prilike da pogleda i muzičke spotove alternativnih muzičkih sastava koje su režirali mladi filmski reditelji, kao i da učestvuje u raznovrsnom pratećem, edukativnom i muzičkom programu. Festival će biti realizovan na nekoliko lokacija u gradu – u prostorijama Kulturnog centra Pančevo, Štab Pogonu i Trećem prostoru. Ulaz na sve programe je besplatan.

Dugometražni filmovi

Tokom tri dana festivala, pored filma otvaranja, biće prikazano još pet dugometražnih ostvarenja: Prizvan i pozvan, Ekskurzija, Zlo ne postoji, Lost Country i Disko igrač.

Film otvaranja: DO NOT EXPECT TOO MUCH FROM THE END OF THE WORLD, Radu Žude, 2023 (Rumunija, Luksemburg, Francuska, Hrvatska), 164’

Priča o filmu i ekonomiji u dva dela: pretrpana poslom i nedovoljno plaćena, Angela se vozi Bukureštom kako bi snimila kasting za video o bezbednosti na radu naručen od strane multinacionalne kompanije. Kada jedan od ispitanika otkrije da je do njegove nesreće došlo zbog nemara kompanije, izbija skandal.

PRIZVAN I POZVAN, Luka Papić, Srđa Vučo, 2022 (Srbija), 63’

Prizvan i pozvan je politička komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj, ne shvatajući da oni igraju samo spor.

EKSKURZIJA, Una Gunjak, 2023 (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar),  93’

Tinejdžerka iz Sarajeva tokom igre „istina ili izazov“ tvrdi da je imala prve seksualne odnose. Upletena u sopstvene laži, ona izmišlja trudnoću i izaziva kontroverzne događaje koji izmiču kontroli.

ZLO NE POSTOJI, Rjusuke Hamaguči, 2023 (Japan) 106’

Takumi i njegova ćerka Hana žive u netaknutoj prirodi nadomak Tokija. Život će im se preokrenuti iz korena kada se u njihovom selu pojave investitori iz grada željni profita.

LOST COUNTRY, Vladimir Perišić, 2023 (Srbija) 98’

Istražuje čulnu, emocionalnu i političku formaciju dečaka rođenog početkom 80-ih u Titovoj Jugoslaviji i jugoslovenskoj komunističkoj porodici dok se politički sistem oko njega radikalno razvija.

Film zatvaranja: DISKO IGRAČ, Đakomo Abruceze, 2023 (Francuska, Italija, Belgija, Poljska), 92’

Nakon mučnog putovanja kroz Evropu, Aleksej stiže u Pariz kako bi se pridružio Legiji stranaca. U delti reke Niger Džomo se bori protiv naftnih kompanija koje ugrožavaju selo i život njegove porodice. Jednog dana, naoružana grupa sa Džomom na čelu kidnapuje francuske državljane, a na to interveniše komandos Legije stranaca pod Aleksejevim vođstvom. Aleksejeva i Džomova sudbina se spajaju, putevi im se ukrštaju kroz granice, telo, život i smrt.

Kratkometražni filmovi

Tokom drugog i trećeg dana festivala, publika će imati prilike da pogleda i kratkometražna ostvarenja mladih autora i autorki, a nagradu za najbolji film dodeliće Mladi žiri. Filmovi koji će biti prikazani su sledeći:

NISKA TRAVA, David Gašo (Hrvatska), 25’

DRUGI AVGUST, Nađa Petrović (Srbija), 9’

NEKA CVETA ROSNO CVIJEĆE, Ivan Bakrač (Crna Gora), 17’

MY OWN PRIVATE BOLNIČKO IMANJE, Petar Lakić  (Srbija), 5’

SRCE, Gvozden Ilić (BiH), 16’

FALLING, Anna Gimyesi (Mađarska), 17’

DUHOVI NA MOJIM LEĐIMA, Nikola Stojanović  (Srbija), 14’

KAO TI, Neda Živanović  (Srbija), 13’

5/3/0, Danilo Stanimirović  (Srbija), 15’

PRISTHINE, Trëndelina Halili (Kosovo*), 20’

U RAMENIMA, Tara Gajović  (Srbija), 20

Mladi žiri

Kao još jedan bitan segment ovogodišnjeg programa ističe se i program namenjen srednjoškolcima, Mladi žiri.

Od petka do nedelje, Mladi žiri će uz mentorstvo mlade filmske autorke Tamare Broćić, analizirati filmove iz ovogodišnje selekcije kratkometražnih filmova iz zemlje i regiona. Nakon uvodnog predavanja, odgledanih filmova na festivalu, grupa srednjoškolaca će analizirati sve aspekte filmskog stvaralaštva (režiju, scenario, fotografiju, montažu, glumu) i doneti odluku o najboljem kratkom filmu ovogodišnjeg festivala. Svi zainteresovani mogu se prijaviti ovde.

Muzički spotovi

Kako su muzički spotovi još jedna umetnička forma za sebe i kako bi predstavili rad mladih reditelja i rediteljki kroz ovaj vid umetničkog izražavanja, na ovogodišnjem Pančevo film festivalu između projekcija filmova, publika će moći da pogleda i nekoliko spotova alternativnih muzičkih sastava: Vizelja, Ljubičica, Svetih pseta, proto tipa, KoiKoi-a, ali i još jedan spot iznenađenja.

Prateći program

PAFF ove godine ima i bogat prateći program, pa će posetioci biti u prilici da učestvuju na radionicama, prisustvuju filmskoj šetnji gradom Pančevom i da uživaju u bogatom muzičkom programu.

Prva radionica biće održana već 12. januara pod nazivom 48h FILMSKI IZAZOV. Ovaj poziv otvoren je za sve – od početnika do iskusnih filmskih entuzijasta. Bez obzira na iskustvo ili tehničke veštine, sve što vam je potrebno je ljubav prema filmu. Cilj radionice je napraviti film u roku od 48h, bez obzira na kvalitet slike. Način prijave i više informacija pronađite ovde.

U okviru festivala biće održane još tri radionice kojima mogu prisustvovati svi zainteresovani i to: METAMORFOZA, trodnevna radionica razvijanja 35mm filma koju vodi Ksenija Bogdanović, FOTOGRAMI, jednodnevna radionica koju vodi Ružica Ristivojević i SINEMAGRAF – otkrij svet između fotografije i pokretne slike, dvodnevna radionica koju vodi Anastas Stojilović. Naline prijave i više informacija pronađite ovde.

 U subotu, 20. januara, biće održana i filmska šetnja, vođena šetnja posvećena filmskim lokacijama koje su korišćene u snimanju kultnih domaćih filmova. Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku za sve ljubitelje filma da iz prve ruke dožive i vide mesta koja su bila ključna u stvaranju nekih od najznačajnijih domaćih filmskih ostvarenja. Šetnja će početi na keju u Pančevu, a učesnici će biti obogaćeni zanimljivim pričama i anegdotama o snimanju filmova, glumcima i režiserima koji su učestvovali u stvaranju tih filmskih dela. Osim upoznavanja sa istorijom i značajem svake lokacije, biće prilike i za uživanje u kuvanom vinu, što će ovom događaju dati dodatnu toplinu i šarm.

Nakon šetnje, u Trećem prostoru, posetioci će moći da donesu svoje majice ili cegere i pomoću sito štampe, urade svoju majicu sa motivima ovogodišnjeg plakata Pančevo film festivala.

Muzički program

Prvog dana festivala, 19. januara, u okviru muzičkog programa u foajeu Kulturnog centra nastupiće beogradski bend Turbo Trans Turisti.

Turbo Trans Turisti su eksperimentalni pank bend iz Beograda, koji čine braća, Boško i Nikola Mijušković. Ništa Nije Strašno je drugi album TTT dvojca, objavljen poslednjih dana 2023. Pesme donose radikalniji zvuk, u odnosu na prvenac “Levo ili Desno”, pa su time opravdali i prelazak sa Turista na Turbo Trans Turiste. Uživo izvodjenje je nova dimenzija, gde će publika biti u prilici da doživi sirovu energiju, elektronski zvuk, psihodelične gitare, vrišteće i horsko pevanje uz pratnju neobuzdanog bubnja Igora Kuzmanovića (Neven, Nabod).

Iste večeri, posetioci će u Štab Pogonu imati prilike da čuju DJ set pančevačkih DJ-eva Bukazića i Shikla.

Tokom drugog dana, muzički program festivala rezervisan je za Štab Pogon gde će posetioci imati prilike da čuju muzički sastav Benjd, a nakon toga i set pančevačkih DJ-eva – Damjana i Dju Dju-a.

Poslednji dan festivala, 21. januar, tradicionalno je rezervisan za karaoke koje će biti održane u Pogonu.


Za detaljan program pratite Facebook i Instagram stranicu festivala. 


Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *