fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Ko su mladi autori kratkometražnih filmova?

Ko su mladi autori koji stvaraju kratkometražne filmove i kako kratkometražni filmovi komuniciraju s javnošću?

17. May 2020

Kako kratkometražni film komunicira sa javnošću?

Kratkometražni film je medij danas sve prihvatljiviji kod publike, a u skladu su sa brzim tempom svakodnevice. Publici je nekada interesantnije da pogleda seriju kratkih filmova umesto jednog dugometražng. U trajanju od 10 do 30 minuta, sadržaji i teme u kratkom metru variraju. Od pitkijih, poput situacija iz svakodnevnog života i zapleta kroz koje nam autori nude novo viđenje svima poznatih situacija, do specifičnih tema čiji se sadržaj bavi komplikovanim porodičnim odnosima, različitim psihičkim stanjima čoveka ili, pak, trenutnim državnim uređenjem.  Iako je ovakva forma popularna u svetu stvaralaštva, o kratkom metru se ne priča koliko i o drugim vrstama filma. Upravo zato, Oblakoder ovog meseca započinje serijal tekstova o kratkometražnim filmovima čiji će autori biti gosti našeg Salona. Na Youtube kanalu Filmskog centra Srbije od nedavno možemo uživati u mnogobrojnim kratkometražnim filmovima mladih autora, i to poptuno besplatno. Sa istog kanala Oblakoder bira filmove sa čijim će autorima diskutovati o porukama, pitanjima i idejama koje ova ostvarenja nose.

Kratki film postoji kao najstarija vrsta filma, s obzirom da su svi filmovi na početku bili kratkog trajanja. Isti datira iz perioda kada je bila prikazivana slika bez zvuka – nemi film. Tada je najzastupljeniji žanr bila komedija koja je osvajala publiku i to u serijama od nekoliko uzastopnih prikazivanja kratkih filmova, poput ostvarenja Čarlija Čaplina. Dok se minutaža produžavala, a zvuk postajao integralni deo video zapisa, kratki metar se izvdvajao kao poseban žanr, danas pretežno zastupljen na filmskim festivalima.

Čak i dan-danas postoje festivali u svetu koji su zadržali trajanje od jednog minuta kao što je Filminute internacionalni filmski fesitval, zatim Tres Court koji se održava u Parizu i prikazuje filmove u trajanju od maksimalno 3 minuta. Postoji neka čar u izuzetno kratkim prikazivanjima koju su ovakvi festivali i autori filmova želeli da sačuvaju. Iako je prosečno trajanje kratkometražnog filma između 10 i 20 minuta, neki traju i duže sa maksimalnom granicom trajanja od 40 minuta. Kao što se menjala minutaža, tako se menjao i cilj autora kada je u pitanju komunikacija sa publikom. Iako kratkometražni film prevashodno ima za cilj umetnički izraz, postoje i drugi konteksti u kojima se koristi, poput advertajzing industrije.

Svake godine maratone kratkometražnih filmova kod nas možemo videti  na Bašta Fest-u, Martovskom festivalu, Filmskom frontu, festivalu Ravno selo, BFDKF (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma) i mnogim drugim.

Koliko ograničeno, kratko vreme trajanja jednog filma utiče na izbor tema za isti? U koje se sve svrhe ovaj vid umetnosti koristi i kakvim zapletima se bave autori kratkog metra, čitajte na Oblakoderu u narednom periodu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *