fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Odmor može da počne izložbom Miloša Ćosovića Deska

,,Bože, kako je ovde lepo, kao da smo na drugoj planeti”

27. June 2022

Odmor može da počne je naziv izložbe Miloša Ćosovića Deska u galeriji Kula, gde su postavljeni radovi upravo posvećeni temi odmora. Izložba predstavlja kolekciju ručno rađenih crteža različitih formata nastalih u periodu od 2017. do 2022. godine u kojima autor istražuje i preispituje fenomen odmora. Prikazane su serije portreta ljudi, životinja, prirode i urbanog okruženja. Miloš je masterirao na Fakultetu za medije i komunikacije, na smeru Digitalna umetnost sa temom Glič u svakodnevnom životu. Bavi se crtežom, analognim i digitalnim, neretko i pokretnim, u video formatu sa zvukom. Pored ljubavi prema ilustraciji, uživa u stvaranju interaktivnih radova na internetu. U polju dizajna i vizuelnih komunikacija autor je mnogih vizuelnih identiteta, plakata, objava, prostornih grafika i video radova.

O trenutnoj postavci u Kuli, odmoru i tome šta ga najviše inspiriše razgovarali smo sa Deskom.

Kako si došao na ideju za ovu izložbu?

Vitamin Desko: Prvo sam crtao i crtao, a kad se nagomilao veći broj radova, tražio sam temu koja je zajednička, kasnije sam samo nadograđivao.

Šta je za tebe odmor?

,,Bože, kako je ovde lepo, kao da smo na drugoj planeti ”, citiram jedan od crteža – maestro Vlada.

Zašto te baš on inspirisao za crtanje?

Zbog takvih stvari kao da živimo (ovde parafraziram, pročitajte tekst povodom izložbe Dušana Savića, kustosa – hendaut može da se uzme besplatno u galeriji).

Kad odmor počinje, u tvom slučaju?

Jedna od glavnih ideja za atmosferu izložbe je da se stvarno osetiš da si na odmoru. Ima dosta stepenica da se ispe u kuli, ali mislim da se tamo mentalno može na momenat opustiti i uživati. Naziv „Odmor može da počne” je nastao kao neka vrsta mantre koju treba sebi da ponavljaš, kako bi taj odmor odmah i počeo.

Radovi su nastajali od 2017. do danas – kako se razvijao ceo proces preispitivanja odmora od prvog do poslednjeg rada? Jesi li uočio neke promene?

Za crteže orginale – sve scene su napravljene u momentu, istinite su, ljudi, mesta, dešavanja – kao neki crtež-foto. Konstantno se menjaju formati, to je zanimljivo. Nekad je to džepni skečbuk, nekad A4, nekad stolnjak iz kafane, što mi je favorit.

Šta je najčešći motiv na radovima koji će biti prikazani u Kuli?

Uglavnom su to scene na kojima su ljudi (ima i pasa) koji nešto govore. Nekad nema teksta, nekad je to samo govor tela. Ali ima i par scena na kojima dominira priroda, to jest, lendskejp za meditaciju, opuštanje.

Koje situacije su te najviše inspirisale, pa si rešio da ih nacrtaš?

Leisure time momenti, kad je sve slobodno i raspojasano.

Kada su nastali radovi – odmah u trenutku kada te nešto inspiriše, pa napraviš skicu ili tek kasnije?

Odmah napravim skicu koja i jeste rad, to je najuzbudljivije. Recimo da sedimo u kafani gde imaju one jednokratne papirne stolnjake, i kad se nešto zanimljivo desi, imam spremnu podlogu da zapišem/nacrtam. Ali na izložbi ima radova koji su preneseni sa crteža na papiru u drugi format/medij, projekcija slajdova, zavesa, svetleća instalacija…

Radove koje smo imali priliku da vidimo u najavi imaju i tekstualni deo, zašto si se odlučio za takav koncept?

Crteži u najavi su deo „skečbuk zina” – mini publikacije koja je objavljena povodom izložbe, delo „Black dogs crew”-a, to je andergaund lejbl za zajedničke projekte koje pravimo moja cura i ja. Neke od njih odštampali smo u tehnici sito štampe (hvala Matrijaršiji!) kao limitiranu seriju grafika, sve se to može nabaviti u shop-u galerije.

Kojom pesmom bi opisao ovu izložbu?

Postoji muzička tema koji prati izložbu i može da se čuje na drugom nivou galerije. U pitanju je autorsko delo Nikole Hajdukovića i mnogo je lepo. Ne znam kako bih ga nazvao – mixtape ili saundtrek – ali zove se Odmor I,II,III,IV, V, VI.

Kako će izgledati tvoj odmor ove godine?

Ne znam i dalje, ali, što kaže jedan moj prijatelj – Je l’ znate neko pusto ostrvo?

Izložbu Odmor može da počne možete posetiti do 17. jula.

Fotografije: Nenad Vujanović

Preporučeni tekstovi

Izlazak na čistinu

Izlazak na čistinu

Razgovarali smo sa umetnicom Kristinom Cvetuljski povodom izložbe Polutame, izmaglice, nadanja

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *