fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Šta ako sve ovo nije stvarno? – otkrijte čarobni svet Maple Things

„Želim da moja knjiga poveže ljude preko mraka usamljenosti, straha i brige i pokaže da i iz tih stvari može da izraste cvet.”

12. October 2022

Poslušaj audio verziju ovog teksta:

Javorka Đurić, poznatija pod svojim umetničkim pseudonimom Maple Things, nedavno je za izdavačku kuću Kontrast objavila svoju prvu knjigu ilustracija Šta ako sve ovo nije stvarno?. Knjiga broji oko 80 Javorkinih ilustracija u kojima oslikava svoj unutrašnji svet, misli i osećanja. Od 2020. godine, pod svojim umetničkim imenom, ova mlada autorka svoje radove je počela da objavljuje na Instagram stranici Javorkine Stvari (Maple Things). Kako kaže, u kratkom roku stranica je dobila značajan broj pratilaca koji su se poistovetili sa njenim sadržajem i temama socijalne anksioznosti, usamljenosti, straha. Svi smo se nalazili na istom mestu, na internetu, i svi smo bili zajedno u nečemu nepoznatom, povezani u brizi. Osećanje da nismo sami nam je pomoglo svima, makar i na kratko. Barem meni jeste, ističe umetnica.

Dve godine kasnije, uz podršku izdavačke kuće Kontrast, Javorka je svoje ilustracije objedinila u knjigu koju čine kako stari, tako i novi radovi. Tim povodom pitali smo je kako je tekla realizacije ovog izdanja, koja je simbolika naslova i šta nam ovom knjigom talentovana autorka poručuje.

Javorka Đurić

Kako je došlo do ideje da ilustracije objediniš u knjigu?

Maple Things: Više puta ranije pomišljala sam kako bih jednog dana mogla od ilustracija da napravim svoju knjigu, knjižicu, priručnik za to kako ne treba, ali takve stvari samo u mojoj glavi dobro zvuče i previše se plašim nepoklapanja ideje i realizacije, tako da izgleda da sam samu sebe blokirala da to uradim ranije. I ko zna koliko bi trebalo da prođe vremena i čekanja da ja preuzmem tu inicijativu da mi se urednice iz Kontrast izdavaštva nisu javile jer su prethodno izdale Tisjinu knjigu ilustracija, pa su uvidele da postoji prostor da objave još jednu sa mojim crtežima. Mnogo sam im zahvalna na svemu, a pre svega što su me se setile i pogurale u nešto što sam ja odlagala zbog nedovoljno vere u sebe. I sada, kada je gotovo, i dalje se plašim i nadam se da sam to dobro, ili barem prihvatljivo, odradila.

Postoji li neki koncept po kom su ilustracije raspoređene u knjizi?

Gledala sam dugo svoje ilustracije, iako ih sve znam napamet i deo su mene, i popisivala ih i povezivala i pravila tematske celine koje su se meni učinile kao najlogičnije i zapravo su to teme kojima se najviše bavim. Možda kada ljudi budu prolazili kroz knjigu pomisle kako neke ilustracije ne pripadaju određenoj celini koju sam ja odredila, ali sam ih ja smeštala prema osećaju iz kog znam da su nastale. Tematskih celina je devet, a neke od njih su detinjstvo, anksioznost, odnos sa partnerom, nada. Ima i novih ilustracija, a pored svake se nalazi i misao koja je prati. Htela sam da ilustracije idu hronološki i uzročno-posledično, da u prvom delu dam kontekst i poreklo svega, a onda da se kroz knjigu vidi uticaj toga na moj život i odnose sa ljudima, ali da na kraju ipak prikažem svetlo i svoje razloge u korist života.

Kako je došlo do saradnje sa Kontrastom?

Sarađivala sam ranije sa Kontrastom, crtala sam korice za njihovu knjigu Palestina i ta saradnja i komunikacija mi je ostala u dragom sećanju kao vrlo pozitivna stvar. Nekoliko meseci kasnije desio se kontakt vezan za moju knjigu. Kada sam videla poziv za susret, pomislila sam da ću opet crtati korice za tuđu knjigu, nisam pomislila ni delićem mozga da ću dobiti predlog za svoju. Jelena i Ivan iz Kontrasta su mi mnogo pomogli u definisanju celina, vizuelnom prikazu ilustracija, izbacivanju i dodavanju reči i boljem formulisanju i sveukupnom izrazu. Dobro je da su oni bili urednici i što sam se sa svim njihovim sugestijama iskreno slagala, ne bih umela da kažem ne i to bi me mnogo koštalo.

Šta ti je bio najveći izazov dok si spremala knjigu?

Najveći izazov bio mi je da budem potpuno iskrena i koncizna i da uz to zadržim svoj misaoni tok. Želela sam da misli zvuče prirodno, kao moje prve asocijacije na ilustracije i razloge iz kojih su one nastale, da dodatno opišu osećaj i tako dovrše ilustraciju, ali da ne zvuče kalkulisano ni previše uglancano. Takođe, jedan od većih izazova bio je i da napravim selekciju ilustracija koje me najbolje definišu i koje doprinose ideji. Ostalo ih je 80-ak na kraju.

Koja je simbolika samog naslova?

Dugo sam razmišljala o naslovu i mučila se s njim. Sve ideje do kojih sam dolazila zvučale su previše mračno i pesimistično, a čula sam da
to i nije baš najprimamljivije ljudima koji biraju knjige. Smišljanje naslova bilo mi je kao reč na vrh jezika koje nikako ne mogu da se setim. Postoji jedna moja ilustracija gde devojka (ja) leži(m) na travi i postavlja(m) pitanje: misliš da je sve ovo stvarno?, i ona i to pitanje mi uvek daju neku utehu i slobodu u razmišljanju, šansu da je sve iluzija i da strah i briga nisu stvarni, da je moj život nečiji glupavi san, da neko sve izmišlja, da neko mene izmišlja. Sve to što se nalazi u knjizi lako može da bude samo iluzija, tuđa ili moja. Nažalost ili na sreću, često se ispostavi da je sve i stvarnije nego što mislimo.

Šta je ono što želiš da osete svi oni koji budu gledali tvoju knjigu?

Volela bih da osete moju iskrenost i nameru. Da, prolazeći kroz knjigu, prođu kroz moju i našu zajedničku težinu postojanja, da probaju da razumeju i saosećaju i da pronađu u njoj utehu i snagu i shvate koliko je nje potrebno da bismo nastavljali da se budimo. Mnogo je razloga protiv življenja, ali ima dosta i sreće, podrške, nežnosti i sladoleda. Želim da moja knjiga poveže ljude preko mraka usamljenosti, straha i brige i pokaže da i iz tih stvari može da izraste cvet.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *