fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

10 serija za leto 2023.

Šta gledati ovog leta?

24. July 2023

Već smo duboko zašli u leto, a neke od najboljih aktuelnih serija su gotove sa emitovanjem za ovu godinu. Neke privremeno (The Last of Us, The Bear), a neke zastalno (Succession). Šta onda gledati? Leto je dugo i degutantno toplo, a TV sadržaja ima više nego Srba u Grčkoj. Bez daljeg odugovlačenja, predstavljam vam listu predloga za vaš letnji TV repertoar.

10. The White Lotus (HBO)

Druga sezona ove komedije-drame završila se još u decembru, ali lista o letnjim serijama bila bi obesmišljena bez nje. U pitanju je antologijsko ostvarenje, što znači da prva i druga sezona nisu povezane, tako da možete odmah početi sa drugom ako tako želite. Radnja druge sezone odvija se na Siciliji, ima manje mračan ton i muzika je još bolja nego u prvoj. Glumci su takođe interesantniji, a Dženifer Kulidž je najzad zasijala punim sjajem i doživela popularnost na koju je čekala celu karijeru. Zvanično je objavljeno da će se treća sezona snimati na Tajlandu, samo je pitanje da li će biti prikazana ove godine, s obzirom na sveopšti štrajk scenarista i glumaca.

9. Poker Face (Peacock)

Nataša Lion u svom dobro poznatom raspadajućem stilu glumi ženu koja funkcioniše kao ljudski detektor laži i rešava usputna ubistva dok beži od čoveka koji hoće da je ubije (Bendžamin Brat). Interesantno je to što se svaka epizoda dešava na drugom mestu i, iako kvalitet priče varira od jedne do druge, sve izgleda jako dobro. Uvodi u kojima svake nedelje upoznajemo nove epizodne likove deluju kao mali kratki filmovi, te se činjenica da je autor ove serije prvenstveno reditelj oseća čak i ako ne znate ko je Rajan Džonson. A i gostujući glumci su velika imena.

8. Mrs. Davis (Peacock)

Nova serija Dejmona Lindelofa, kod nas dostupna na HBO Max, zaista ima sve. Motore, Isusa u košuljici, klavire u polju, kaluđericu bez pasoša, veštačku inteligenciju u obličju vaspitačice, zgodne ženske, Sveti gral, Margo Martindejl… Volela bih da bolje objasnim o čemu se radi, ali stvarno ne umem. A i ne treba! Ovo je serija koju treba gledati bez ikakvog predznanja. Samo stisnite dugme i zavalite se u zabavu.

7. Party Down (Starz)

Ova mešavina komedija The Office i Arrested Development bila je kultni hit kada se pojavila, a s obzirom na to da smo dobili treću sezonu 13 godina nakon emitovanja druge, to je očigledno i ostala. Većina glumaca iz glavne postave je ponovo tu i drago mi je da mogu da kažem da nova sezona ima isti vajb kao prve dve. Hvaljen TV Isus! Uz to, oni koji su pogledali Severance mogu naći neke sličnosti u ovom sitkomu u kom Adam Skot pokušava da sačuva razum na radnom mestu.

6. The Other Two (HBO Max)

Naslednik sitkoma kao što su Will & Grace i Difficult People bavi se temama pop kulture kroz odnos strejt žene i gej muškarca, ali ovoga puta su u pitanju brat i sestra. I to brat i sestra čiji mlađi brat iznenada postaje poznat širom sveta. Kako se njegovi odrasli srodnici bore sa ovom prekonoćnom promenom i apsurdnostima šou biznisa, stalo je u tri sezone suludih situacija, a treća sezona emitovana ove godine najbolja je od svih. Ironičnim okretom sudbine, procurela je vest da je ova serija otkazana upravo zbog siledžijskog ponašanja iza scena koje su scenaristi ismevali u samoj seriji. Po mom mišljenju, sasvim prigodan kraj ovakve komedije.

5. Shrinking (Apple TV+)

Džejson Sigel glumi silom prilika nekonvencionalnog psihoterapeuta koji prolazi kroz težak period u do tada rasterećenom životu. Ne zvuči posebno zanimljivo, ali onda se pojavi Harison Ford u ulozi namćoraste Meri Popins i potpuno očara svakoga ko ima oči i uši. Utešna toplina koju ova serija pruža podseća na početke komedije Ted Lasso (i to nije slučajno, Bil Lorens je jedan od koautora obe serije), koja je ove godine pozamašno podbacila, tako da svima koji su razočarani kao ja preporučujem da preusmere svoj pogled na Shrinking.

4. Extraordinary (Disney+)

Junakinja ove komedije živi u svetu u kome svaka osoba dobije supermoć kada napuni 18 godina. Te moći mogu biti korisne (let, snaga) ili zbunjujuće (privlačenje riba iz vode telekinezom), zavisno od konteksta (izazivanje orgazama dodirom). Međutim, naša heroina ima čak 25 godina, a još uvek nema nikakvu moć. Zašto? To je pitanje na koje pokušava da nađe odgovor uz pomoć svojih cimera, jedne posebne mačke i uprkos mešanju svoje mame, koju glumi Šivon Meksvini – sestra Majkl iz Derry Girls! Ko se seća britanskih serija Misfits i Utopia ne treba da propusti ovu, po kvalitetu ujednačeniju, i generalno topliju seriju.

3. Rain Dogs (HBO)

Retko kad imam priliku da kažem da nikad nisam gledala ništa slično nakon što odgledam nešto. E, pa, upravo to sam pomislila nakon što sam pogledala ovu komediju-dramu. Reč je o odnosu majke i ćerke koje jedva spajaju kraj s krajem, ali iza toga se krije još jedan važan odnos koji ne znam ni kako bih definisala. Recimo da je u pitanju zlostavljački odnos između glavne junakinje i jednog muškarca, koji joj nije ni prijatelj, ni ljubavnik, ni član porodice, a u isto vreme na neki način jeste sve to zajedno. Ova neobična (anti)veza prikazana je vrlo autentično, sa mnogo humora, ali i sa mnogo momenata koji će u vama izazvati osećaje neprijatnosti i besa. Serija ne propoveda i ne opravdava ništa, ali tu i tamo otkriva transgeneracijske lance nasilja koji pojašnjavaju situaciju. Deo mene se pribojava potencijalne druge sezone, a deo mene ga priželjkuje.

2. Somebody Somewhere (HBO)

Komičarka Bridžet Everet dugo je bila u senci poznatijih prijateljica kao što je, na primer, Ejmi Šumer. Bridžetini samostalni komedijski kabare nastupi ne liče na druge stendap nastupe, budući da ona većinu vremena provodi pevajući i igrajući na bini, a nekad ulazi i u vrlo blizak kontakt sa publikom. Međutim, pokazala je šta sve zaista može tek u ovoj komediji-drami, u kojoj, da budem iskrena, ponekad ima više drame nego komedije. Somebody Somewhere govori o Sem, ženi u kasnim četrdesetim/ranim pedesetim godinama, koja se iz Njujorka vraća u rodni grad u Kanzasu nakon smrti jedne svoje sestre. U prvoj sezoni pratimo Semino ponovno prilagođavanje na porodicu i staro okruženje, a u drugoj sezoni, emitovanoj ove godine, vidimo je kako se najzad otvara i biva ranjiva pred drugima. Zapleti su prilično jednostavni, nema grandioznih scena ili specijalnih efekata, likovi su obični ljudi slični bilo kome od nas, ali baš u tome i jeste čar. Fantastična hemija između glumaca pomaže da situacije i konflikti deluju realnije, a još jedno iskakanje iz šablona je to što najvažniji odnos u seriji nije ljubavni, nego prijateljski. Gledajući Sem i Džoela (Džef Hiler) kako se glupiraju, postajemo deo tog prijateljstva i radujem se što će ono potrajati barem još godinu dana – najavljena je i treća sezona.

1. Futurama (Hulu)

Poslednju preporuku dajem delimično naslepo. Pre nego što su se pojavile maštovite animirane serije kao što su Rick and Morty, Tuca and Bertie, Final Space, Adventure Time, Gravity Falls, Big Mouth… imali smo Futuramu. Ako ste ljubitelj ijedne od prethodno pomenutih serija, a još uvek niste gledali Futuramu, pogledajte je jer osma sezona počinje 24. jula. Good news, everyone!

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *