fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Koliki je moj deo?

Besplatna pravna pomoć za žene koje su u procesu raspodele nasledstva

22. August 2022

„U jednom podjastrebačkom selu, početkom osamdesetih godina prošlog veka, jedna buduća srednjoškolka se pripremala da otpočne svoje školovanje u Kruševcu. Kako bi joj olakšao taj period, što zbog loše autobuske povezanosti sa selom, što zbog same udaljenosti sela, deda joj je kupio kuću u gradu. Tu su se uselili pred njen polazak u školu – unuka, baba i deda. Pošto je deda u to vreme radio u Kruševcu, tim povodom je častio svoj kolektiv. To što je na neki način obezbedio svoju unuku, želeo je da podeli sa ljudima sa kojima je najviše vremena i provodio. Kada je došlo vreme da se unuka uda i osnuje svoju porodicu, krenula je dalje, svojim putem, a baba i deda su ostali u toj kući. Ali je uvek bio tu za nju, kao i za njenu decu kasnije. Deda je to svoje zaveštanje ostavio i napismeno, a nakon njegove smrti kreću pravi problemi za unuku. Njegov sin se usprotivio toj odluci i krenuo da ucenjuje ćerku da „vrati” kuću jer ona ima i brata kome ta kuća s pravom pripada. U suprotnom će osporiti to postojeće zaveštanje, a nje će se odreći. Bio je spreman i na sud da ode, što je i uradio. Podneo je tužbu protiv sopstvenog deteta. Naslednica ove male, sada oronule kuće, je počela da se koleba i u momentima nimalo lakim za nju je prelomila i zadržala to dedino zaveštanje. Sud je potvrdio dedinu želju da kuća bude u vlasništvu one kojoj je namenjena samom kupovinom iste. Tužna strana priče je da je ona odbačena od strane roditelja, kao i od ostatka njihove porodice. Predstavljena je kao otimačica tuđe imovine, jer je htela da ispoštuje poslednju dedinu želju, za koga je bila previše vezana”.

Autorka ovog teksta je Ana, diplomirana ekonomistkinja i promoterka života i rada na selu, a priču je podelila sa Ženskim udruženjem kolubarskog okruga koje je, uz pomoć organizacije UN women pokrenulo kampanju Koliki je moj deo?“.

Koliki je moj deo?” je inicijativa koja je nastala jer slučajevi opisani u tekstu i slični njima nažalost nisu usamljeni. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Srbiji živi 200.000 žena više nego muškaraca, te bi logično bilo da više od polovine imovine bude u ženskom vlasništvu, ali situacija nije ni približno takva jer samo 25% žena ima imovinu upisanu na svoje ime. Razlog ove nelogičnosti leži u činjenici da su žene u čak 43,2% slučajeva isključene iz reda naslednika u korist muških članova porodice dok je, sa druge strane, samo 0,5% muškaraca isključeno u korist ženske strane. Situacija je još dramatičnija kad posmatramo statistiku ruralnog područja Srbije u kom su tek oko 16% žena vlasnice nepokretnosti, a u najvećem broju slučajeva se radi o parcelama manjim od 2 hektara. 

Kako je pokrenuta inicijativa „Koliki je moj deo?” i šta ona podrazumeva

„Znali smo da postoji taj problem da žene imaju mnogo manje imovine na svoje ime u Srbiji nego muškarci i znali smo za to da se dosta žena odriče nasledstva u korist muških članova, ali nismo znali da je to toliko rasprostranjeno kao što statistika pokazuje”, govori Katarina Ranković, članica Ženskog udruženja kolubarskog okruga.

Ona ističe i da su u ŽUKO-u odlučili da se bave korenom problema, odnosno – tradicionalnim vaspitanjem, tj. patrijarhalnim obrascima koji su izuzetno prisutni jer, kako je Katarina primetila, kada govore sa ženama koje još uvek nemaju problem da ostvare svoje pravo na nasledstvo, one ne prepoznaju zašto je loše da ne uzmu imovinu i obično kažu: šta će da mi kažu drugi, osudiće me porodica, prestaće da pričaju sa mnom… Međutim, tek kada se odreknu imovine, shvate, u stvari, do kojih daljih poteškoća takva odluka može da ih dovede.

Da je reč o običajima, koji imaju jaču snagu od Zakona o nasleđivanju, govori i činjenica da pomenuti zakon ne poznaje kategriju roda, te da sve naslednike posmatra jednako i ravnopravno. Ipak, praksa pokazuje da se žene svog naslednog prava često odriču u korist muškarca. Posledično, takvi postupci dovode to toga da žena najčešće ostaje bez ičega, jer se u najvećem broju slučajeva odriče imovine svoga oca u korist brata, dok muževljeva imovina glasi isključivo na njegovo ime, što ženu stavlja u ekonomski podređen položaj i često zbog toga ostaje u odnosima iz kojih bi se možda povukla, kada bi bila materijalno obezbeđena.

Inicijativa Ženskog udruženja kolubarskog okruga stoga svim ženama koje su u procesu raspodele nasledstva nudi opciju da se obrate za besplatnu pravnu savetodavnu pomoć na telefon 065/2093309 gde će dobiti informaciju „koliki je njihov deo”.

Pored besplatne pravne pomoći, krajem septembra će biti organizovane i edukativne radionice lokalnog tipa za srednjoškolce kolubarskog okruga o ovoj temi.

„Negde smo se odlučili za te radionice jer mladi, tj. svi mi učimo po obrascima ponašanja i učimo od onih ljudi koji su u našoj okolini i blizini, tako da, ako odrastamo u porodici gde nas uče da je skroz u redu da je muško dete vrednije ili da više zaslužuje imovinu od ženskog deteta, mi ćemo to vrlo verovatno preneti i na našu porodicu i na našu buduću decu. Samim tim su ove radionice izuzetno bitne, da razgovaramo i razbijemo stereotipe koji važe, jer svako dete zaslužuje i treba da dobije imovinu jer, kako imovina znači sigurnost za muško dete, tako znači i za žensko”, zaključuje Katarina.

Više informacija možete pronaći na društvenim mrežama ŽUKO i Instagram stranici „Koliki je moj deo?

Svi vizuali preuzeti su sa Instagram stranice „Koliki je moj deo?“.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *