fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Učini delo, spasi jelo

Nedavno je lansirana nova platforma - Odnesy koja nudi rešenje za sve veći problem bacanja hrane

5. September 2022

U Srbiji se godišnje baci 770 000 tona hrane, od kojih 90% završi na deponijama (koje su u najvećem broju nesanitarne), a to dodatno utiče na zagađenje vazduha, vode i čitavih ekosistema i doprinosi sve bržim klimatskim promenama. Stanovnik Srbije na godišnjem nivou u proseku baci 10,18 kilograma hleba, 7,18 kilograma mesa, 6,74 litara mleka, 5,7 kilograma voća i 5,33 kilograma povrća.

Upravo iz tog razloga nastala je platforma Odnesy (koja je pomenute podatke i objavila) – mobilna aplikacija (za sada dostupna samo za android korisnike, mada je aplikacija za IOS u pripremi) koja za cilj ima povezivanje korisnika sa restoranima i prodavnicama koje imaju višak neprodate hrane. Tako, po upola manjoj ceni korisnici Odnesy-ja mogu da kupe svežu hranu koja bi inače završila u smeću.

Kako funkcioniše Odnesy?

Nakon što instalirate aplikaciju, pred vama će se naći spisak restorana koji su umreženi sa Odnesy-jem i nude uslugu kupovine hrane po sniženoj ceni. Kada odaberete jedan od restorana (ili više njih; broj restorana iz kojih želite da preuzmete hranu ograničen je na 5 istovremeno), za vas će biti pripremljen paket iznenađenja. Dok ne pokupite paket, nećete znati šta se u njemu nalazi (jer objekat iz koga preuzimate hranu ne može unapred znati šta će im od hrane „preskočiti” tog dana), a na aplikaciji ćete videti procenjenu vrednost paketa, iznos popusta koji ostvarujete, adresu restorana, kao i vreme kada možete da dođete da preuzmete svoj paket iznenađenja koji ste prethodno rezervisali.

Paket iznenađenja sadrži jelo pripremljeno od svežih namirnica, a aplikacija vam nudi mogućnost da ocenite jelo, označite da li ste pokupili porudžbinu ili otkazali istu, a postoji i posebna kategorija „omiljena jela” u koju možete ubaciti ono što vam se dopada.

Čitav koncept osmišljen je tako da spreči bacanje viška hrane u restoranima, ali osim restorana, na aplikaciji možete pronaći i pekare, piljare i prodavnice, sa kojima možete stupiti u kontakt u slučaju da imate alergiju na određenu vrstu hrane ili istu ne konzumirate iz nekih drugih razloga. Bitno je samo da se pojavite na vreme – u suprotnom, vaš paket možda neće biti dostupan jer će rezervacija prestati da važi.

Ova inicijativa važna je jer doprinosi što manjem bacanju hrane, te ukoliko poznajete lokal koji bi se rado priključio Odnesy mreži, možete im preneti ovu vest, podeliti je s prijateljima, ali i sami instalirati aplikaciju – možda se na njoj već nalazi vaš omiljeni restoran!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *